Іван Коваленко » Новини » Презентація фільму «Дума про вчителів» в ліцеї ім. І.Богуна

Презентація фільму «Дума про вчителів» в ліцеї ім. І.Богуна


26 березня 2018 р. в Навчально-оздоровчому комплексі Київського військового ліцею ім. І.Богуна (м.Боярка) відбулася презентація документального фільму «Дума про вчителів», в якому розповідається про репресованого українського поета-дисидента радянських часів Івана Коваленка та його дружину.

Наша довідка:Документальний фільм «Дума про вчителів», 2017 р., автор сценарію і режисер – Богдан Гнатюк, оператор – Олександр Скудар, продюсер – Володимир Вітюк, композитор – Олег Саліванов. Тривалість – 53 хвилини. (Див. Анотацію фільму).

Перед початком демонстрації фільму до юних ліцеїстів-богунівців звернулася донька Івана Коваленка, громадський діяч та публіцист Марія Кириленко: «В житті людини бувають хвилини, коли вона відчуває, що доторкнулася до історії. Саме сьогодні один з таких моментів у вашому житті. Ви торкаєтесь історії нашої України, історії Боярки, історії того закладу, в якому навчаєтесь. Іван Юхимович Коваленко – видатний поет, дисидент, борець на Незалежність України, був боярчанином та викладачем іноземних мов у школі Дитячого санаторію Міністерства оборони СРСР, на базі якого й створено ваш ліцей».


Не менш схвильованими були й слова автора сценарію та режисера стрічки Богдана Гнатюка: «Немає більшої любові за ту, ніж віддати своє життя за друзів своїх. Саме тому ми й кажемо: «Герої не вмирають». Зараз ми побачимо фільм про людей – подружжя Коваленків – які все своє життя були мучениками, і в результаті своєї боротьби з терористичним радянським режимом поклали своє життя за свій народ, за своїх учнів, за нашу спільну Батьківщину – Україну. Тоталітарний режим ув’язнював справжніх патріотів України в тюрмах, закривав українські школи, перекручував українську історію. Іван Коваленко, як і сотні й тисячі українських мучеників-патріотів, також пройшов радянські табори. Але не скорився й разом зі своєю вірною дружиною гідно йшов по життю, був світочем для свого оточення, а зрештою – для всього українського народу, наочним прикладом боротьби за правду, за Україну, за цю українську національну ідею, яку зараз вже ми повинні стверджувати. Я надзвичайно радий, що мав честь долучитися до їхнього життя і їхньої боротьби. І зараз я хочу передати цей фільм вам, бо як дерево живиться соками рідної землі, так і суспільство набирається сили від прикладів подвигу своїх героїв».
Також до ліцеїстів-богунівців звернулися лікар-хірург вищої категорії, продюсер фільму, громадський діяч та справжній патріот України й рідного міста Володимир Вітюк та член Національної спілки журналістів України Радислав Кокодзей, який пропрацював в цьому навчальному закладі з дня його заснування 17 років. Всі ці люди є дійовими персонажами фільму.

А історик-краєзнавець, керівник історико-мистецького проекту «Моя Україна – моя історія» Валентина Сизон звернулася до ліцеїстів зі своїм напутнім словом: «Я хочу привітати вас, хлопці, з тим, що сьогодні ви відкриєте для себе одного з апостолів українського поетичного слова. Ще Тарас Григорович Шевченко пророкував, що на сторожі волі України поставить найнадійнішу зброю – Слово. Одним із носіїв слова правди і свободи був Іван Коваленко. А ви, наше підростаюче покоління, повинні зростати не лише фізично, але й духовно. Саме знайомство з життям видатних людей України і дає те духовне зростання, без якого не може відбутися жодна особистість. А в подарунок для вас я принесла одну із своїх найулюбленіших поетичних збірок. Дарую вам книгу дійсно народного поета, видану на громадських засадах. Книгу, яка лікує українську душу й додає їй наснаги для подальшого життя. Книгу, до якої я завжди зверталася, коли мені було важко. Це повна збірка поезій Івана Коваленка «Перлини». Сьогодні я передаю її в ваші надійні руки».
Серед гостей були також присутні громадський діяч, знавець української історії та літератури Борис Васильченко, доктор філологічних наук, професор кафедри української мови та прикладної лінгвістики Лідія Гнатюк, голова сільради Тарасівки Володимир Сизон. 
Після закінчення заходу ліцеїсти-богунівці дружніми оплесками стоячи дякували своїм гостям за цікаву зустріч, яка збагатила їх новими знаннями про Боярку, поезію та історію своєї Батьківщини й справжніх патріотів України. І, звісно ж, сфотографувалися зі своїми гостями на згадку.Славна хода фільму «Дума про вчителів» продовжується. Попереду нові зустрічі з глядачами. Продовжується показ фільму навчальними закладами Києво-Святошинського району. Вже зараз фільм пройшов телеканалами України. Його змогли побачити глядачі Київського обласного телеканалу "Центральний", Парламентського телеканалу «Рада», Івано-Франківського обласного телеканалу "Галичина", ТРК «Вежа», ДТРК «КАРПАТИ», ТРК «РАІ».
Радислав КОКОДЗЕЙ